Klein Geluk uit Roerdalen

Roerdalen gaat voor geluk

Werken aan Geluk begon in Roerdalen rond 2010 en was toen vooral gericht op recreatie, toerisme en promotie van onze mooie gemeente. Samen met ondernemers werken aan een Gastvrij Roerdalen: geen massatoerisme maar kleinschalig genieten onder het motto ‘Klein geluk uit Roerdalen’.

Dat werkte, maar we voelden dat geluk voor ons veel meer kon betekenen. Dat werd al concreet zichtbaar in 2012 toen we samen met een regeringsdelegatie van Bhutan, een land dat geluk tot de kern van haar identiteit heeft gemaakt, een gezamenlijke verklaring van geluk ondertekenden. Een oproep aan iedereen om bij te dragen aan geluk van alle mensen.

In samenwerking met geluksambassadeur Leo Bormans vertaalden we de inzichten van de wetenschap naar Geluksplekken en een bijzondere workshop, vanuit het idee dat geluk voor een stukje maakbaar is. Onze inwoners droegen de bijzondere plekken aan, vrijwilligers werden opgeleid als gelukscoach. En er ontstonden spontaan nieuwe initiatieven van inwoners en ondernemers. De beweging om klein geluk groter te maken kwam goed op gang. Op de jaarlijkse geluksdag in maart delen we geluk met een jaarlijks stijgend aantal deelnemers en bezoekers.
Kijk op www.kleingelukuitroerdalen.nl als je hier meer over wilt weten.

We beseften dat de ambities van ons gemeentebestuur naadloos aansloten bij de geluksgedachte. En zo werd bijdragen aan geluk en levensvoldoening in 2015 het leid-motief voor de koers van onze gemeente. Onze kernwaarden respect en gelijkwaardigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn bepalend voor hoe we dat doen. We willen dat die doorklinken in alles wat onze gemeente doet en ieder contact dat inwoners met ons hebben.

Onze speerpunten voor beleid zijn:

  • Zorgen dat iedereen mee kan doen
  • Vergroten van zelfsturing en samensturing en
  • Het vergroten van vertrouwen in de gemeente en tussen inwoners onderling.

Nou staat dat allemaal heel mooi op papier, maar wat betekent het nou concreet? Het contact met onze inwoners verandert. We werken dorpsgericht: luisteren naar de mensen en samen tot besluiten komen die we vervolgens ook zoveel mogelijk samen uitvoeren. Bij vernieuwingen in de openbare ruimte houden we rekening met de betekenis die elementen daarin voor inwoners hebben; ‘zoeken naar wat er kan met respect voor wat er is.’ Ondernemers geven zoveel mogelijk zelf vorm aan het horecabeleid, verenigingen ontwikkelen samen een nieuwe aanpak voor subsidies.

Dat alles werkt alleen als we de kernwaarden en speerpunten ook intern, in onze organisatie toepassen. Een gelukkige gemeente begint bij jezelf. Dus vragen we alle medewerkers hoe zij de kernwaarden vertalen naar hun dagelijkse werk. En we delen verhalen over de beste voorbeelden en mooiste lessen. Die helpen om zichtbaar te maken dat werken aan geluk geen zweverig gedoe is. Het gaat om concrete resultaten boeken, werk dat van betekenis is voor onze inwoners. Werk dat je met alle plezier doet, samen met gepassioneerde collega’s.

Geluksmagazine

Begin 2018 presenteerden we het Geluksmagazine. Het magazine is gemaakt door medewerkers van de gemeente Roerdalen. Het staat bol van verhalen over hoe we bijdragen aan het geluk van de inwoners van Roerdalen en over hoe dit ‘en passant’ ook het werkgeluk in de organisatie vergroot. Blader hier op je gemak door het Geluksmagazine.

Contact

Kleingeluk@roerdalen.nl
0475 538 888