Moderator Bart Hurkxkens

Bart Hurkxkens is tijdens de werkconferentie de moderator voor de workshop van de gemeente Mechelen (B).
Op basis van zes vragen leer je hem beter kennen.

1.Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Ik ben Neerlandicus, beeldhouwer, Zen-leraar en meester in verandermanagement (MCM). Ik was rector in het Voortgezet Onderwijs en werk nu als bestuurder van alle Vrijescholen in Amsterdam. Mijn core business vormen veranderingsprocessen, ik werk graag met organisaties in transitie. Ik heb veel kennis van en ervaring met menselijk gedrag in organisaties. Vanuit deze expertise werkte ik 15 jaar als interim-manager en coach ik nu leidinggevenden in publieke en private organisaties.

2.Waar ben je goed in?

Ik ben goed in het combineren van vakken met als bindende factor het scheppen van beelden. Beelden koppelen emoties aan wat er gedaan moet worden en zijn dan uitermate krachtig. Ik leg daarbij bijzondere nadruk op reflectie, de kracht van origineel taalgebruik en de wijze waarop flow in processen kan worden gestimuleerd. Ik begeef mij in het gebied waar bewuste en onbewuste processen elkaar kruisen. Ik kan energie in mensen losmaken.

3.Wat heb je met de werkconferentie?

Deze conferentie zorgt ervoor dat we in gemeentelijke organisaties de overgang kunnen maken van het uitwerken van een maatschappelijk regelsysteem naar het activeren van communicatieve zelfsturing. Ik meen dat dat een uitermate belangrijke doelstelling is om de toekomstige uitdagingen in het lokale bestuur tot een goed einde te brengen.

4.Waar ga je als moderator op sturen?

Naast de belangrijke componenten van de gespreksstof, tempo en verloop, de spanning, richting en doel, verloopt een gesprek naar ieders wens, als het “goed voelt”. Maar wat is voelen, wat is gevoel, wat is emotie. En hoe kan ik gevoel en emotie zo hanteren, dat ik meester blijf over de situatie.

5.Wat kan de groep van jou verwachten?

Praktisch resultaat. De vragen van de opgave waarvoor de lokale overheid gesteld is, zullen we verkennen vanuit de praktijk van oefensituaties. We werken vanuit onze eigen kern, die in rust is en daarmee rust in haar omgeving schept. We ontwikkelen alertheid voor signalen die tevoren aangeven welke mogelijkheden in de groepsdynamica besloten liggen.

6.Welke werkvorm gebruik je tijdens de werkconferentie?

We werken via brainstorm, twee- en drie gesprekken aan het ontwerpen van berichten waar mensen enthousiast van worden en kijken naar de weerstanden waar we mee te maken krijgen, in onszelf, in onze organisatie en bij de deelnemende (groepen) burgers.

Lees hier meer over de workshop Een proeftuin voor circulaire economie van de gemeente Mechelen (B).

Ga terug naar het overzicht